Nederlands
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

2018 - Effecten van bodycamgebruik op het operationele politiewerk

Een bodycam is een kleine draagbare camera die op hoofd, schouder of borst wordt gedragen en voornamelijk is bedoeld om interacties tussen politie en burgers te filmen (Flight, 2017). In dit onderzoek is in kaart gebracht wat de effecten van bodycamgebruik op het operationele politiewerk zijn in termen van activiteiten en outcomes.

De bodycamdrager kan de camera aan-en uitschakelen, maar hij of zij hoeft de camera tijdens het filmen niet te richten of anderszins te bedienen. Het filmen ‘loopt mee’ met wat de bodycamdrager doet. Op die manier wordt in beeld en geluid vastgelegd wat zich afspeelt in de directe omgeving van de bodycamdrager. Daarnaast wordt ook het gedrag van de bodycamdrager zelf geregistreerden eventueel het gedrag van zijn of haar directe collega’s.
Bodycams kunnen worden ingezet bij diverse soorten politiewerk op straat, bijvoorbeeld bij surveillance in uitgaansgebieden, tijdens evenementen of bij bekeuringssituaties.

Een belangrijk doel hierbij is het voorkomen of de-escaleren van geweld en het bevorderen van normconform gedrag. Dit geldt voor zowel de gefilmde burger als voor de politieman of –vrouw die de bodycam gebruikt.

Door middel van een quick scan, online survey en focusgroepen is in kaart gebracht wat de effecten van bodycamgebruik zijn op het operationele politiewerk. 

Naar product

Heb je naar aanleiding van dit onderzoek een vraag
aan Joyce?
Stuur dan een email naar: joyce.kerstens@nhlstenden.com